Projekční podklady a pomůcky - H-X diagram

  1. Ohřev
  2. Chlazení
  3. Vlhčení
  4. Mísení

Pro snadné určování parametrů vzduchu při jeho úpravách ve VZD jednotkách se u nás nejčastěji používá tzv. Psychrometrický neboli h-x diagram diagram podle Molliera. kniha.gif (1106 bytes)

Můžeme v něm najít tyto hodnoty :

h - entalpie vlhkého vzduchu (dříve značená i ) kJ/kg (tj. množství tepla v J potřebné k ohřátí 1 kg vzduchu z 00C na určitou teplotu)

x - měrná vlhkost vzduchu kg/kg nebo g/kg (t.j.hmotnostní množství vodní páry v 1 kg vzduchu)

t - teplota vzduchu 0C

j - relativní vlhkost vzduchu (někdy značeno R.H.)- nebo%

pd - parciální (částečný) tlak vodních parPa

r - měrná hmotnost vzduchu kg/m3

d - okrajové (směrové) měřítko kJ/kg nebo kJ/g

J - faktor citelného tepla

h-x diagram je konstruován pro konstantní atmosférický tlak vzduchu. Nejčastěji pro pa = 100 kPa, což odpovídá zhruba průměrnému tlaku ve výšce 111 m n.m. Atmosférický tlak vzduchu v závislosti na nadmořské výšce lze přibližně určit podle rovnice

  [ kPa]

kde h je výška nad hladinou moře v [m]

Vzduch, který nás obklopuje se nazývá vlhký vzduch a je to směs suchého vzduchu a vodní páry.

Abychom dokázali do h-x diagramu zakreslit konkrétní stav vzduchu, potřebujeme znát min. 2 veličiny. Nejčastěji to jsou teplota a vlhkost. Vlhkost se běžně udává v podobě relativní vlhkosti.

Relativní vlhkost může nabývat hodnot od 0 do 100 % nebo v desetinném čísle od 0 do 1. Běžně požadovaná relativní vlhkost v interiérech se pohybuje v rozmezí 40-60 % . Jestliže je j = 100 % , říkáme, že je vzduch vodními parami právě nasycen.

Další způsob vyjádření vlhkosti vzduchu je měrná vlhkost. Čím je vyšší teplota vzduchu, tím více vlhkosti je schopen pohltit, což je názorně patrné z h-x diagramu.

V zahraniční literatuře se však často setkáváme s určením vlhkosti pomocí tzv. teploty mokrého teploměru. Teplotu mokrého teploměru získáme při adiabatickém zvlhčování vzduchu až na mez sytosti (tedy j = 100 % ). Tzn. jestliže je stav vzduchu určený dvěmi teplotami, např.

  • dry bulb temperature (teplota vlhkého vzduchu):20 °C
  • wet bulb temperature (teplota mokrého teploměru):13 °C

z h-x diagramu  odečteme, že se jedná o vzduch o teplotě :200C a relativní vlhkosti :45 %

kniha.gif (1106 bytes)

Další hodnota, která skrytě udává vlhkost je teplota rosného bodu (dew point temperature). Tu získáme, jestliže vzduch ochlazujeme při konstantní měrné vlhkosti až na stav nasycení ( = 100 % ).

kniha.gif (1106 bytes)

Pro posouzení vlhkostního stavu prostředí je však rozhodující vyjádření pomocí relativní vlhkosti, které se nejvíce blíží vnímání vlhkosti člověkem.

 

Průběhy úprav vzduchu v klimatizaci znázorněné v h-x diagramu

1. Ohřev

Při ohřívání vzduchu se jeho měrná vlhkost nemění, tedy skutečné hmotnostní množství vodních par v 1 kg suchého vzduchu je konstantní, ale relativní vlhkost se zmenšuje.

Proto se může stát, že když v zimním období ohříváme vzduch z teplot hluboko pod bodem mrazu, dostaneme po ohřátí velmi suchý vzduch. Např. ti = -12oC, j i = 80 % po ohřátí na t2 = 22oC bude j 2 = 8 % .

kniha.gif (1106 bytes)

t1 < t2 j 1 > j 2 x1 = x2 h1 < h2

Tepelný výkon pro ohřev vlhkého vzduchu se vypočítá podle vzorce

msv - hmotnostní průtok suchého vzduchu kg/s

mvp - hmotnostní průtok vodní páry ve vzduchu kg/s

csv - měrná tepelná kapacita suchého vzduchu J/kg.K

cvp - měrná tepelná kapacita vodní páry J/kg.K

Dt - rozdíl teplot vlhkého vzduchu K nebo 0C

Druhá část rovnice - teplo na ohřátí vodní páry ve vzduchu - představuje velmi malý výkon a proto se zanedbává.

Např. Vzduch t1= 00C, j 1=60 % , V = 1500m3/h ohříváme na t2= 200C.

Odečtením z h-x diagramu x1= 2,5g/kg tedy mvp= m.x1 = 1,25g/s

Q = 0,5.1,01.20 + 0,00125.1,84.20 = 10 + 0,03 = 10 kW

2. Chlazení

Při chlazení vzduchu rozeznáváme dva případy.

a) Suché chlazení - nastává tehdy, jestliže povrchová teplota chladiče (=povrchová teplota trubek s chladícím médiem) je vyšší než teplota rosného bodu chlazeného vzduchu. Pak změna stavu vzduchu probíhá opačně než ohřev, kdy nedochází ke změně měrné vlhkosti ve vzduchu.

kniha.gif (1106 bytes) obr.1

t1 > t2 x1 = x2 j 1 < j 2 h1 > h2

b) Mokré chlazení - nastává tehdy,jestliže povrchová teplota chladiče je nižší než teplota rosného bodu chlazeného vzduchu. To má za následek kondenzaci vodní páry na povrchu chladiče, čímž dochází k vysoušení vzduchu. Směr změny stavu vzduchu leží zhruba na spojnici bodu 1 a průsečíku tch s j =1.

kniha.gif (1106 bytes) obr.2

t1 > t2 x1 > x2 j 1 < j 2 h1 > h2

Výpočet chladícího výkonu jde u suchého chlazení počítat podle stejného vzorce jako u ohřevu, tedy Q = m.c.D t.

Jestliže ale probíhá mokré chlazení, tento vzorec vycházející ze změny pouze citelného tepla nezachytí výkon potřebný pro kondenzaci vodní páry. Proto musíme použít vztah, který zachycuje i změnu latentního tepla, tedy Q = m.D h.

Čím je nižší povrchová teplota chladiče, tím více vody se na jeho povrchu vysráží a tím větší celkový chladící výkon získáme.

Např. Máme objemový průtok vzduchu V = 1000m3/h o teplotě t1= 320C a relativní vlhkosti j 1= 30% . Chceme ho ochladit na t2= 200C. K dispozici máme chladiče o různé povrchové teplotě viz. obr.1 a 2.

Je-li tch= 160C, tedy vyšší než teplota rosného bodu, pak

Q = m.c.D t = 0,28m3/h . 1,2kg/m3 . 1,01kJ/kg.K . 12K = 4 kW

Je-li tch= 70C, tedy nižší než teplota rosného bodu, pak

Q = m.D h = 0,28 . 1,2 . (55-40) = 5 kW

3. Vlhčení

Vlhčení vzduchu se provádí v zásadě dvěma způsoby.Buď do vzduchu rozstřikujeme vodu, nebo vháníme páru.

a) Vlhčení vodou nazýváme adiabatické vlhčení při kterém klesá teplota vlhčeného vzduchu. Směr změny stavu vzduchu se v h-x diagramu přesně určí podle směrového měřítka.

d = cw.tw

Bývá v rozmezí 0 - 0,42.10-6 J/kg, tedy přibližně rovnoběžně s čarami konstantní entalpie.

Např. teplota vlhčící vody tw= 120C, pak d = cw.tw= 4,187.12.10-3 = 0,05 kJ/g

kniha.gif (1106 bytes)

x1 < x2 j 1 < j2 t1 > t2 h1 = h2

b) Vlhčení parou

Přivádíme - li do vzduchu páru, teplota vzduchu se nesnižuje, naopak může mírně stoupat. Směr změny stavu vzduchu se v h-x diagramu přesně určí opět podle směrového měřítka, kdy d = hp. Entalpie páry závisí na tlaku a teplotě, ale pohybuje se mírně nad h = 2,6 kJ/g, což je v h-x diagramu přibližně směr izotermy, tedy konstantní teploty.

kniha.gif (1106 bytes)

t1 = t2 x1 < x2 j 1 < j2 h1 < h2

4. Mísení

Ve vzduchotechnice často pracujeme se směsí venkovního a cirkulačního vzduchu, proto je nutné umět určit, jaké parametry bude mít výsledný vzduch. To se dá zjistit početně nebo pomocí jednoduché konstrukce v h-x diagramu.

kniha.gif (1106 bytes)

Využijeme - li vztahů pro podobnost trojúhelníků, můžeme psát, že

odtud :

Tato podobnost trojúhelníků platí pro křivky teploty, entalpie a měrné vlhkosti, nedá se ji však použít pro relativní vlhkost j .

Např. Chceme smísit V1 = 2000m3/h o teplotě t1= 200C a V2 = 3000m3/h o teplotě t2= -50C.

Teplota vzduchu po smísení bude :

Pokud nastane situace, že po smísení dvou vzduchů bude v h-x diagramu konečný stav pod křivkou nasycení ( j = 1 ), nastane situace, že vzduch je přesycen vodní parou a nadměrná vlhkost daná D x se změní v mlhu a vzduch bude mít parametry sytého vzduchu o teplotě ts a j = 100 % - kniha.gif (1106 bytes)

Ing. Lada Centnerová